{:tr}19 Şubat 2020 tarihinde Almanya en travmatik gecelerinden birini yaşadı. Dokuz gencin korkunç bir şekilde hayatını kaybettiği Hanau’daki ırkçı saldırıdan iki yıl sonra bu insanları derin bir üzüntü ve rahmetle anmaya devam ediyor, ailelerine sabırlar diliyoruz.
Mağdur ailelerinin ve yakınlarının endişeleri hala yatışmış değildir. Hanau’daki aşırı sağcı, İslam ve Türk karşıtı cinayetler, bize yabancı görünen ama on yıllardır ülkemizde kendini evinde hisseden insanlara yönelik bir dizi korkunç saldırının sadece doruk noktasıydı. Camilere, toplum merkezlerine ve mezarlıklara yönelik Müslüman karşıtı saldırılar, göçmen kökenli insanlara yönelik yabancı düşmanlığı saldırıları, Halle’deki saldırı, Kassel ilçe başkanı Walter Lübcke’nin öldürülmesi, NSU cinayet serisi veya Solingen ve Mölln’deki kundaklama saldırıları bu insanlık dışı aşırı sağcılığın toplumun tam da merkezinde ne kadar yer bulduğunu gözler önüne sermektedir.
Failin İslamofobik saiklerine kısmen gözardı edilmesi ve konuya ilişkin açıklamalarda toplumsal bir sorumluluk şeklinde ele alma yerine, vakanın neredeyse her zaman “münferit” olarak değerlendirilmesi de bizleri derinden üzmektedir.
Öte yandan Hanau saldırısı aynı zamanda Almanya’ya yönelik bir saldırı olup, ortak değerler, toplumsal bütünlük ve barışı hedef almaktaydı. Hanau’da ebeveynler çocuklarını, çocuklar ise anne ve babalarını kaybetti. Kardeşler, akrabalar ve arkadaşlar yitirildi. Bizler özgür toplumumuzu korku ve şiddetle bölmek ve demokratik sistemimizi baltalamak isteyenlere şans veremeyiz. Dikkatli olmalıyız, çünkü Neo-Naziler birer suçluya aniden dönüşmezler. Sosyal çevre, aile ve iş hayatları mevcut olup, bazı dernek ve organizasyonlara üyedirler. Toplumun sadece kıyısında degil aksine bizzat merkezinde yer almaktadırlar. Demokratik bir toplum olarak işte bu merkeze odaklanıp, bu noktayı toplumumuzu bölmek isteyenlere bırakmamalıyız. Toplumun liberal ve çoğulcu değerleri, barış, uyum ve kabul için her zamankinden daha fazla çaba göstermeli ve sol veya sağdan her türlü aşırılığa karşı korumalıyız.
Göçmen veya İslami kuruluşlar, sayısı giderek artmakta olan tehdit, saldırı ve ayrımcılık konusunda yıllardır uyarılarda bulunmaktadır. Saldırıların, şiddet eylemlerinin, hakaret veya tacizlerin gerçek boyutunu hiçbir şekilde göstermeyen istatistiki rakamlar, buzdağının sadece görünen kısmını temsil etmektedir. Bir felaketin gelişi aslında her zaman daha öncesinden bellidir, ancak çoğu zaman çok fazla dikkate alınmaz. Ancak bu derece önemli uyarılar artık ciddiye alınmak zorundadır.
Sonuç itibariyle aşırı sağ ve ırkçılığa karşı mücadelede sürdürülebilir devlet ve sivil kaynaklı projelerin yürütülmesi her zamankinden daha elzemdir. Mağdurların yakınları asla yalnız bırakılmamalıdır.
Üzülerek görmekteyiz ki, hem politikacılar hem de soruşturma makamlarının olayı tam olarak açıklamasına dair sözleri pek de tutulmamakta ve bu ihmalkar davranış, birçok kurban ailesi için hayal kırıklığına yol açmaktadır. Bu nedenle sorumlu mercilerden daha fazla ve her şeyden önemlisi daha ciddi bir hareket bekliyoruz.
{:}{:de}Am 19. Februar 2020 erlebte Deutschland einen seiner traumatischsten Nächte. Zwei Jahre nach dem rassistischen Attentat von Hanau, bei dem neun junge Frauen und Männer auf grausamste Art und Weise von uns weggerissen wurden, gedenken wir in tiefer Trauer diesen Menschen. Wir verneigen uns vor den Opfern und ihren Familienangehörigen.
Noch immer sind die Sorgen der Angehörigen und Opferfamilien nicht gestillt. Die rechtsextremistischen, islam- und türkenfeindlichen Morde von Hanau waren nur ein Höhepunkt einer schrecklichen Serie von Angriffen auf vermeintlich fremd wirkende aber schon seit Jahrzenten heimisch gewordene Menschen in unserem Land. Die muslimfeindlichen Anschläge auf Moscheen, Gemeindehäuser und Friedhöfe, xenophobe Übergriffe auf Personen mit Einwanderungsgeschichte, der Anschlag von Halle, der Mord an dem Kasseler Regierungspräsidenten Walter Lübcke, die NSU-Mordserie oder die Brandanschläge von Solingen und Mölln führen uns immer wieder vor Augen, wie weit der menschenverachtende Rassismus in die Mitte der Gesellschaft Zugang findet. Es schmerzt uns außerdem, dass die islamfeindlichen Motive des Täters teilweise relativiert werden. Es schmerzt uns, wenn fast immer von „Einzeltätern“ die Rede ist und selten eine gemeinschaftliche Verantwortung übernommen wird.
Das Attentat von Hanau war ebenso ein Angriff auf Deutschland. Es war ein Angriff auf die gemeinsamen Werte, auf das gesellschaftliche Miteinander und den Frieden. In Hanau verloren Eltern ihre Kinder. Söhne und Töchter verloren ihre Mütter und Väter. Geschwister, Verwandte und Freunde waren plötzlich nicht mehr da. Nachbarn, Vereins- und Arbeitskollegen verloren ihre Freunde. Denjenigen, die mit Ängsten und Gewalt unsere freie Gesellschaft spalten und unser demokratisches System aushöhlen wollen, dürfen wir keine Chance geben. Wir müssen auch in Zukunft wachsam bleiben: Denn Neo-Nazis, rechte und linke Rassisten entwickeln sich nicht urplötzlich zu Verbrechern. Sie haben ein soziales, berufliches und familiäres Umfeld. Sie sind Mitglieder in Vereinen und Organisationen. Sie kommen nicht nur aus den Rändern, sondern nicht selten auch aus der gesellschaftlichen Mitte. Und um diese Mitte müssen wir uns als demokratische Gesellschaft sorgen. Diese Mitte dürfen wir nicht den Spaltern überlassen. Wir müssen uns stärker denn je um die freiheitlich-pluralistischen Werte unserer Allgemeinheit, um Frieden, Zusammenhalt und Akzeptanz bemühen und diese gegen jegliche Extremisten von links und rechts schützen.
Seit Jahren mahnen migrantische oder muslimische Organisationen vor der stetig wachsenden Zahl von Drohungen, Angriffen und Diskriminierungen. Die statistisch erfassten Zahlen, die bei Weitem nicht das wahre Ausmaß der Übergriffe, Gewalttaten, Beleidigungen oder Schmähungen zeigen, dürften nur die Spitze des Eisbergs darstellen. Das Unheil wird unaufhörlich vorausgesagt, findet jedoch oftmals wenig Gehör. Diese „Kassandrarufe“ müssen endlich ernst genommen werden. Nachhaltige staatliche und zivile Projekte im Kampf gegen Rechtsextremismus und Rassismus sind nötiger denn je. Schließlich dürfen die Opferangehörigen nicht allein gelassen werden. Wir nehmen mit Bedauern zur Kenntnis, dass sowohl Politik als auch Ermittlungsbehörden ihrem Versprechen nach einer lückenlosen Aufklärung selten nachkommen. Dieses fahrlässige Verhalten führt bei vielen Opferfamilien zur Frustration. Deshalb erwarten wir von den verantwortlichen Stellen mehr und vor allem ernsthaftes Engagement.