Basın Açıklaması – Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık raporuna ilişkin UID’nin basın açıklaması

DEUTSCHE VERSION

Basın Açıklaması

Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık raporuna ilişkin UID’nin basın açıklaması

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Asyalı, siyahi ve Müslüman kişiler ülkemiz Almanya’da ırkçılığa sık maruz kalmaktadır. Bu durum Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’nün (NaDiRa) ilk raporunda ortaya çıkmıştır. Rapora göre her iki beyaz olmayan kişiden biri (yüzde 54) toplum içinde ırkçı saldırılara maruz kaldığını bildirmektedir. Rapora göre, beyaz olmayan erkeklerin yüzde 41’i, Müslüman erkeklerin ise yüzde 39’u polisle muhatap olduklarında ırkçı ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etmektedir. Ankete katılan siyahi kadınlar arasında bu oran yaklaşık yüzde 33’dür. Buna ek olarak, Müslüman kimliğine sahip her iki kişiden biri kamu kurum ve kuruluşlarında ırkçı ayrımcılığa maruz kaldığını bildirmektedir. Asyalılar için bu rakam yüzde 40’tır. Araştırmaya göre bu gruplar sağlık hizmetlerinde de ırkçılığa maruz kalmaktadır. Örneğin bir Türk ya da Nijeryalı ismin, doktordan randevu alma olasılığını azalttığı ortaya çıkmıştır. Raporda doktor muayenehanesinden alınan olumlu yanıtın, bu grup için Alman isimlerine kıyasla yüzde sekize kadar daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Asyalı, Afrikalı veya Müslüman isimler randevu almakta zorlanmakta ve şikayetlerinin duyulma olasılığı daha düşüktür.

Araştırmada beyaz olmayan kadın ve erkekler, Müslümanlar ve Asyalılar, kötü muamele görme korkusuyla tıbbi tedaviyi geciktirdiklerini ya da tedaviden kaçındıklarını daha sık ifade etmişlerdir.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’nün ilk raporunun sonuçlarını endişeyle karşılamaktadır. UID Genel Başkanı Köksal Kuş, ırkçılığın günlük yaşamda her yerde mevcut ve yaygın olduğunu söylüyor. Kuş, ırkçılığın toplumun bütünlüğü açısından taşıdığı tehlike konusunda uyarıda bulunarak, konuya daha fazla duyarlılık gösterilmesi çağrısında bulunuyor. UID Genel Başkanı özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında ve ekonomide daha fazla çeşitlilik çağrısında da bulunuyor. Kuş, “‘yabancı’ olarak algılanan insanlarla eşit koşullarda bir araya gelinen ortak projelerin” yaygınlaştırılmasını beklediğini ifade ediyor.

UID Basın Bürosu

Fatih Zingal