Basın Açıklaması – Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık raporuna ilişkin UID’nin basın açıklaması

{:tr}DEUTSCHE VERSION

Basın Açıklaması

Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık raporuna ilişkin UID’nin basın açıklaması

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Asyalı, siyahi ve Müslüman kişiler ülkemiz Almanya’da ırkçılığa sık maruz kalmaktadır. Bu durum Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’nün (NaDiRa) ilk raporunda ortaya çıkmıştır. Rapora göre her iki beyaz olmayan kişiden biri (yüzde 54) toplum içinde ırkçı saldırılara maruz kaldığını bildirmektedir. Rapora göre, beyaz olmayan erkeklerin yüzde 41’i, Müslüman erkeklerin ise yüzde 39’u polisle muhatap olduklarında ırkçı ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etmektedir. Ankete katılan siyahi kadınlar arasında bu oran yaklaşık yüzde 33’dür. Buna ek olarak, Müslüman kimliğine sahip her iki kişiden biri kamu kurum ve kuruluşlarında ırkçı ayrımcılığa maruz kaldığını bildirmektedir. Asyalılar için bu rakam yüzde 40’tır. Araştırmaya göre bu gruplar sağlık hizmetlerinde de ırkçılığa maruz kalmaktadır. Örneğin bir Türk ya da Nijeryalı ismin, doktordan randevu alma olasılığını azalttığı ortaya çıkmıştır. Raporda doktor muayenehanesinden alınan olumlu yanıtın, bu grup için Alman isimlerine kıyasla yüzde sekize kadar daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Asyalı, Afrikalı veya Müslüman isimler randevu almakta zorlanmakta ve şikayetlerinin duyulma olasılığı daha düşüktür.

Araştırmada beyaz olmayan kadın ve erkekler, Müslümanlar ve Asyalılar, kötü muamele görme korkusuyla tıbbi tedaviyi geciktirdiklerini ya da tedaviden kaçındıklarını daha sık ifade etmişlerdir.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’nün ilk raporunun sonuçlarını endişeyle karşılamaktadır. UID Genel Başkanı Köksal Kuş, ırkçılığın günlük yaşamda her yerde mevcut ve yaygın olduğunu söylüyor. Kuş, ırkçılığın toplumun bütünlüğü açısından taşıdığı tehlike konusunda uyarıda bulunarak, konuya daha fazla duyarlılık gösterilmesi çağrısında bulunuyor. UID Genel Başkanı özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında ve ekonomide daha fazla çeşitlilik çağrısında da bulunuyor. Kuş, “‘yabancı’ olarak algılanan insanlarla eşit koşullarda bir araya gelinen ortak projelerin” yaygınlaştırılmasını beklediğini ifade ediyor.

UID Basın Bürosu

Fatih Zingal

PDF

{:}{:de}

Pressemitteilung

Stellungnahme der UID zum ersten Bericht des Nationalen Diskriminierungs- und Rassismusmonitors

 

Laut einer aktuellen Studie erfahren asiatische, farbige und muslimische Menschen besonders häufig Rassismus in unserem Land. Dies geht aus dem ersten Bericht des Nationalen Diskriminierungs- und Rassismusmonitors (NaDiRa) hervor. Darin wird beanstandet, dass mehr als jede zweite farbige Person (54 Prozent) von rassistischen Übergriffen in der Öffentlichkeit berichtet. 41 Prozent der farbigen Männer und 39 Prozent der muslimischen Männer erfahren demnach rassistische Diskriminierung im Umgang mit der Polizei. Bei den befragten schwarzen Frauen liegt dieser Wert bei etwa einem Drittel. Zudem berichtet jeder zweite Mensch mit muslimischer Identität über rassistischer Diskriminierung bei Ämtern und Behörden. Bei asiatischen Menschen liegt dieser Wert bei 40 Prozent. Laut der Studie erfahren diese Gruppen auch in der Gesundheitsversorgung Rassismus. Ein türkischer oder nigerianischer Name senkt beispielsweise die Wahrscheinlichkeit für einen Arzttermin. Eine positive Antwort der Arztpraxis liegt bei dieser Gruppe bis zu acht Prozent niedriger als bei deutschen Namen. Die asiatischen, afrikanischen oder muslimischen Namen haben somit Schwierigkeiten einen Termin zu erhalten und finden weniger Gehör mit ihren Leiden. Farbige, muslimische oder asiatische Frauen und Männer gaben in der Studie häufiger an, dass sie ihre medizinische Behandlungen aus Angst vor Schlechterbehandlung verzögert oder vermieden haben.

Die Union Internationaler Demokraten (UID) betrachtet die Ergebnisse des ersten Berichts des Nationalen Diskriminierungs- und Rassismusmonitors mit Sorge. Köksal Kuş, Vorsitzender der UID, sagt, dass Rassismus allgegenwärtig und im Alltag weit verbreitet ist. Kuş warnt vor der Gefahr des Rassismus für den Zusammenhalt der Gesellschaft und fordert mehr Sensibilität mit dem Thema. Konkret fordert der UID-Vorsitzende mehr Diversität in Ämtern und Behörden sowie der Wirtschaft. So erwartet Kuş den Ausbau „gemeinsamer Projekte, in der auf als ‚fremd‘ wahrgenommene Menschen auf gleicher Augenhöhe begegnet werden“.

UID-Pressestelle

Fatih Zingal

PDF

{:}

Bizi takip edin

Cookie Consent with Real Cookie Banner